Geen categorie

Sportievak

[av_textblock size=” font_color=” color=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” admin_preview_bg=”]

SPORTVERZEKERING OP JAARBASIS

Zodra een club of sportieve groepering aansluit bij de federatie, de clubbijdrage, ledenlijst en administratie in orde zijn, zijn alle leden verzekerd onder onze polis sportongevallen. Onze verzekeringspartner is Ethias. De polis is conform de opgelegde decreten van Sport Vlaanderen (vroeger Bloso) en de vrijwilligerswetgeving. Daarenboven biedt onze polis heel wat extra waarborgen ten opzichte van andere marktspelers en sportfederaties.

Een club of vereniging kan op eender welk moment aansluiten voor de jaarverzekering. Let wel: alle leden volgen de aansluitingsperiode van de club.

Overzicht polis

Elk lid is verzekerd voor het beoefenen van de hoofdsportactiviteit(en) en voor het in clubverband beoefenen van een neven-sportactiviteit en niet-sportactiviteiten.

Wie

 • Alle aangesloten leden, d.w.z. leden doorgegeven op de ledenlijst en voor wie lidgeld is betaald
  (zet zeker ook lesgevers, bestuursleden en eventueel verenigingswerkers op de lijst).
 • Niet-leden deelnemers aan een sportpromotionele activiteit (bv opendeurdag, initiatielessen,…).
  ! Let op: de organisatie van een tornooi valt hier niet onder, daarvoor moet bijkomend een tijdelijke verzekering genomen worden.
 • Vrijwilligers (leden en niet-leden) die meehelpen bij de clubactiviteiten (sport en niet-sport met uitzondering van trainers en lesgevers).
 • Extra: voor nieuwe leden zijn de eerste 3 lessen / trainingen gratis verzekerd binnen de termijn van 1 maand.

Wanneer

 • Sporten in clubverband, zowel in binnen- en buitenland (informeer bij ons).
 • Verplaatsingen van en naar de clubactiviteit.
 • Niet-sportactiviteiten (BBQ, fuif, spaghettiavond,…) van de club.
 • Individuele beoefening van de sportdiscipline van de club (joggen, wandelen, yoga, fitness, paardrijden, fietsen, rolschaatsen, ijsschaatsen, klimmen, turnen of zwemmen) buiten clubverband.

Wat

 • Lichamelijke ongevallen (incl. hartfalen) en burgerlijke aansprakelijkheid van de clubleden.
 • Burgerlijke aansprakelijkheid van de club.
 • Uitbating kantine: extra-contractuele aansprakelijkheid bij uitbating van een cafetaria of clubkantine (bv vrijwilliger morst hete soep op bezoeker).

PROCEDURE BIJ ONGEVALLEN

Deze procedure geldt voor de aangifte van lichamelijke ongevallen gebeurd in binnen- en buitenland.

Gebruik altijd het juiste document en zorg ervoor dat alles zorgvuldig wordt ingevuld: clubgegevens, persoonlijke gegevens met zeker ook bankrekeningnummer en e-mailadres; gegevens én beschrijving van het ongeval, eventuele getuige en/of toezichthouder en uiteraard ook het medisch getuigschrift. Handig is dat je steeds een aangifteformulier bij de hand hebt.
Sportievak werkt met twee polisnummers afhankelijk van de aansluitingsperiode. Wij vullen dat polisnummer zelf aan bij het ingeven van het ongeval bij Ethias.

De ongevalsaangifte Ethias kan je hier downloaden

 1. De ingevulde ongevalsaangifte (deels door slachtoffer, deels door de arts) zo snel mogelijk opsturen naar het secretariaat van Sportievak vzw
  per post naar Sportievak, Esserstraat 6 – 8550 Zwevegem of scan per mail naar clubs@sportievak.be.
 2. Je ontvangt een mail van goede ontvangst van Sportievak. Wij doen de aangifte bij de verzekeringsmaatschappij. Binnen de 10 werkdagen ontvang je vanwege de verzekeringsmaatschappij een ontvangstmelding met genezingsattest.
 3. Alle kosten (dokter, ziekenhuis, apotheek, tandarts, …) betaal je eerst zelf. Breng eventuele doktersbriefjes eerst binnen bij je ziekenfonds en vraag een kwijting (verschilstaat).
 4. Na tussenkomst van de mutualiteit kunnen de overige kosten rechtstreeks doorgestuurd worden naar de verzekeringsmaatschappij (originele documenten!). Bezorg ook de gedetailleerde medische verslagen van alle onderzoeken/ingrepen ook aan de verzekeringsmaatschappij (ev. per mail).
 5. Bij genezing en/of sporthervatting laat je het genezingsattest invullen door de behandelende arts en bezorg je dat aan de verzekeringsmaatschappij (mag ook per mail).

Bij vragen, twijfels of problemen kan je altijd terecht bij Sportievak vzw, wij zorgen voor een snel antwoord.

Bij eventuele ziekenhuisopname is het zeker aan te raden ook je hospitalisatieverzekering (bv via je werkgever) te verwittigen. Geef vooraf de gegevens en nadien de eindafrekening van je hospitalisatieverzekering door aan de verzekeringsmaatschappij.
[/av_textblock]